*Seans transkripti kısaltılarak verilmiştir.

Danışan 27 yaşında, erkek.

Terapist/Koç >> Merhaba. Bu ilk görüşmemiz. Sizin görüşmeden beklentiniz neler? Bu sürecin sonunda neler kazanmış olmayı istiyorsunuz? Kendinizde ve hayatınızda neleri değiştirmiş olmayı istiyorsunuz? (amaç/hedef sorusu)

Danışan >> Merhaba. Ben çok sinirli, tahammülsüz ve sabırsız biri oldum. Bunu evde aileme, işte iş arkadaşlarıma yansıtıyorum. Beynim hiç susmuyor, sürekli karamsarım, kendime güvenimi kaybettim. Bunların düzelmesini istiyorum. (negatif hedefler)

Terapist/Koç >> Başka?

Danışan >> Hepsi bu. Bunları düzeltebilirsem, değiştirebilirsem başka ne isterim ki.

Terapist/Koç >> Sinirlilik, sabırsızlık, karamsarlık, kendine güvensizlik ve zihninizin durmadan konuşması şikayetleriniz var ve bunların düzelmesini istiyorsunuz (özet yapma). Peki bu şikayetleriniz gitsin ve yerine ne gelsin istiyorsunuz? (hedefleri pozitife çevirme)

Danışan >> Rahat, mutlu, neşeli, kendine güvenen, sabırlı biri olmak istiyorum (pozitif hedefler/somut değil). Kafamın içindeki karamsar konuşmalar da sussun istiyorum. (negatif hedef)

Terapist/Koç >> Zihninizdeki o karamsar konuşmalar sussun, yerine ne olsun istiyorsunuz? (hedefi pozitife çevirme)

Danışan >> Olayların iyi yanlarını görmek istiyorum. (pozitif hedef/somut değil)

Terapist/Koç >> Diyelim ki rahat, mutlu, neşeli, kendine güvenen ve sabırlı biri oldunuz. Ve de olayların iyi yanlarını görüyorsunuz. Bu sizde ve hayatınızda neleri değiştirecek? Bu şikayetlerinizin düzeldiğini nereden anlayacaksınız? (hedefleri somutlaştırma sorusu)

Danışan >> Arkadaşlarıma karşı kırıcı konuşmam(negatif hedef). Onlarla daha çok zaman geçiririm(somut hedef). Evde odama çekilip saçma sapan şekilde tek başına vakit geçirmem(negatif hedef). Anne-babamla daha çok sohbet ederim. Yüksek lisans tezimi tamamlarım.(somut hedefler)

Terapist/Koç >> Peki sinirli ve sabırsız olmadığınız zamanlar oluyor mu? (istisna sorusu)

Danışan >> Son bir yılda çok az oldu diyebilirim. Üç ay önce bayram tatilinde 1 haftalığına babaannemin yanına gitmiştim. Babaannem çok tontiş bir kadındır. Orada çok rahat, mutlu, sakin ve huzurluydum. Kuzenim de geldi. Çok güzel sohbetler ettik, güldük, babaannemin yemeklerini yedik. (istisna)

Terapist/Koç >> Başka?

Danışan >> Geçen hafta iş çıkışı bir arkadaşımın zoruyla bir kafeye gittik, oturduk, bir şeyler içtik. O zaman da birkaç saatliğine sanki daha iyiydim, kafam rahatladı gibi, sinirlerim de gevşedi. Hatta eve geldiğimde annem de fark etmiş. (istisna).

Terapist/Koç >> Kendinize güveninizi kazanmak istediğinizi söylediniz. Kendinize güveninizi artmış hissettiğiniz zamanlar oluyor mu? (fragman sorusu)

Danışan >> Oluyor diyemem. Bir tek şu konuda olabiliyor. Ofiste İngilizcesi en iyi olan benim. İngilizce bir yazışma gerektiğinde herkes benden yardım istiyor. O zamanlar kendime güvenimi daha fazla hissediyorum. (fragman)

Terapist/Koç >> Başka?

Terapist/Koç >> Bu görüşmeden sonra eve gittiniz. Daha sonra gece siz uyurken bir mucize oldu ve bu sorunlarınızın hepsi düzeldi ve istediklerinizi de elde ettiniz. Sabah uyandığınızda gözlerinizi açar açmaz kendinizde ilk fark ettiğiniz ne olur? (mucize sorusu)

Danışan >> Enerjik ve mutlu hissederim.

Terapist/Koç >> Sonra ne yaparsınız?

Danışanı >> Güzel bir kahvaltı yaparım her halde. Uzun zamandır sabah işe giderken ayaküstü poğaça ile karnımı doyuruyordum. Mucize olup da üzerimdeki o bezginlik düzeldiğine göre artık güzel bir kahvaltı ile kendimi ödüllendiririm. (küçük değişimler)

Terapist/Koç >> Sizdeki bu enerjik ve mutlu hali ilk kim fark eder? Nereden fark eder? (sistemik bakış sorusu)

Danışan >> Annem fark eder galiba. Çünkü o erkenden uyanır. Ben çoğu kez mutsuz ve keyifsiz uyandığım için anneme günaydın bile demiyorum. Düzelmiş olursam galiba ilk ben ona günaydın derim ve bir de yanağından öperim. (küçük değişimler)

Terapist/Koç >> Peki anneniz sizdeki bu değişime nasıl bir karşılık verir? (sistemik bakış sorusu)

Danışan >> Çok mutlu olur her halde. Ne de olsa çocuğunu aylar sonra mutlu ve enerjik görüyor.

Terapist/Koç >> Mucizeden sonra anlattığınız bu değişimlere, yaşantınıza 10 üzerinden 10 puan dersek şimdiki durumunuza kaç puan verirsiniz? (derecelendirme sorusu)

Danışan >> Galiba 2 puan veririm.

Terapist/Koç >> Kendinize 0 puan vermediniz, 2 puan verdiniz. Bunu nasıl sağladınız? (istisna ve fragman bulma sorusu)

Danışan >> Her şeye rağmen işime gidiyorum ve verilen görevleri yapıyorum. Çok şükür hiçbir hatam ve eksiğim olmadı, patrondan bir uyarı almadım. (istisna)

Terapist/Koç >> Başka?

Danışan >> Annem-babam yaşlılar. Onların tüm doktor randevuları, tahlil ve ilaç alma işlerini ben takip ediyorum. (istisna)

Terapist/Koç >> Başka?

Danışan >> Önümüzdeki ay bizim şirket bir yurt dışı fuarına katılacak. Benim İngilizcem iyi olduğu için patron benim gitmemi istedi.(fragman)

Terapist/Koç >> Diyelim ki kendinize verdiğiniz 2 puanı bir puan ileri taşıdınız ve artık 3 puandasınız. Neler yaptınız da artık 3 puan oldunuz? (derecelendirme + bir sonraki adım sorusu)

Danışan >> Sanırım kendimi zorlayıp haftada 1 gün, hafta sonları olabilir, arkadaşlarımla buluşup bir yerlere yemeğe gidersem ve onların sohbetine katılmaya kendimi zorlarsam o zaman 3 puana ulaştım diyebilirim.